Szakmai információk

A harmadik évezred Citizen órája 

 
Citizen_Eco_Drive_nincs.jpg

Egy társ, aki mindig veled van. Valaki, aki mindenhova elkísér… Citizen az Eco-Drive segítségével megváltoztatta az óra és tulajdonosa közti különleges, bensőséges kapcsolatot azt, ami keveseknek sikerült.
Szükségtelenné vált a kvarcórákra jellemző elemcsere. Elmarad a lemerült elemek súlyos környezetkárosító hatása, valamint utoljára, de nem utolsó sorban lecsökkent a rendszeres szerviz beavatkozások száma, ami azelőtt a forgó alkatrészek kopása miatt jellemezte mechanikus órákat. Ezek a legfőbb erényei a harmadik évezred Citizen órájának, magának az Eco-Drive elvnek.
Az Eco-Drive elvű Citizen órák működését nem korlátozza többé az elemek élettartama, azok töltöttségi szintje. A karóra működését korlátlan energiaforrás táplálja, drasztikusan lecsökkentve így a szerviz beavatkozások szükségességének számát, értelemszerűen megszüntetve a velejáró költségeket is. Az óra működést biztosító fényenergia természetes, tiszta és könnyen hozzáférhető mindenki számára. Az Eco-Drive elv képes bármilyen típusú fényt elektromos árammá alakítani, legyen az természetes, vagy mesterséges.
 

A végtelen és szinte kimeríthetetlennek tekinthető fényenergiát hasznosító, Eco- Drive technológiájú Citizen karóra modellek legfontosabb jellemzői:
  • Nincs szükség elemcserére.
  • Teljesen feltöltött állapotban az óra modelltől függöen 4-6-8 hónapig de akár 5 éven át képes működni.
  • Bármilyen fényforrást képes elektromos árammá átalakítani.
  • Addig, amíg az óra olyan környezetben van, hogy akár minimális mértékben is, de fény éri, a töltés, és az ergiatárolás             folyamatosan működik. Ezt a folyamatot nem befolyásolja az sem, hogy az órát közben viseljük, vagy sem.
  • Az elektromos árammá átalakító rendszerben nincsenek mozgó alkatrészek, így nincs szükség annak ilyen jellegű kabantartására.
  • A fényenergiát elektromos árammá átalakító rendszer nagy teljesítményű, hiszen képes energiaigényes funkciók működését is biztosítani (Chronograph, ébresztő, visszaszámláló riasztás)
  • Mivel nincs szükség arra, hogy meghatározott időnként elemet cseréljünk, ezért a Citizen Eco-Drive óra tokja készülhet monoblokk kivitelben is, mely erősebb, masszívabb, valamint nagyobb biztonságot ad  vízállóság terén.
  • A monoblokk kivitelű óra azt jelenti, hogy a tok egy darabból készül, hagyományos menetes vagy pattintós hátlap nélkül. Ennek a kivitelnek előnye, hogy  vízállóság terén ellenállóbb a hagyományos szigeteléssel rögzített hátlappal szemben.
  • Mivel nem kell tartani attól, hogy az óra egy kevésbé alkalmas időpontban elemcsere miatt cserbenhagyja tulajdonosát, ezért nagyobb biztonságérzetet ad viselőjének. Ez különösen sportesemények időmérésénél lehet fontos, szemben a hagyományos kvarcórával melynél, ha az elem lemerül, akkor az időmérés megszakad.


A kimeríthetetlen fényenergiát hasznosító Eco-Drive technológia.

Az Eco-Drive technológia működési elve:

Az óra fényenergiát hasznosítja, illetve a fényenergiát alakítja át a működéséhez szükséges elektromos árammá és tárolja azt.

A számlap alatt található szolárcella képes bármilyen típusú fényt átalakítani elektromos árammá, mely a lithium ion titán akkumulátorban (kondenzátor) tárolódik.

Az Eco-Drive technológiájú Citizen karóra az akkumulátortól kapja a működéshez szükséges energiát, illetve ez biztosítja az óra fénytől való függetlenségét hosszantartó töltés nélküli állapotban, mikor nem éri fény a szolárcellát.

Az óra az így szerzett egyszeri fénnyel való teljes feltöltöttséggel modelltől függően 4-6-8-12 hónapig, de egyes modellek akár 5 évig képesek működni anélkül, hogy újabb fény energiához jutnának.


Szolárcella
Képes természetes vagy mesterséges fény elektromos árammá történő átalakítására, bármilyen szögben is érje a fénysugár.
Egyes modellekben a szolárcella nem a szálap alatt, hanem a számlap körül helyezkedik el.

 


Másodlagos akkumulátor (kondenzátor)
Az Eco-Drive rendszer egyik legfontosabb részegysége egy speciális kadmiumtól, ólomtól és higanytól mentes akkumulátor, mely nagy tároló kapacitását a Titán-litium ionoknak köszönheti.
Kis méretéhez képest, igen hosszú ideig képes a folyamatos működéshez szükséges energia tárolására – modelltől függően ez 1-5 évet is eléri úgy, hogy fény nem éri az órát.
Ennél a típusú akkumulátornál tíz év elteltével is 10% alatt marad a tárolókapacitás csökkenése.

 

Integrált áramkör (IC)
Egy nagy precizitású, igen bonyolult IC szabályozza az óra egyes részegységeit.
Minél több funkciójú az óra, annál bonyolultabb a benne található IC. Az Eco-Drive elven működő órák integrált áramkörei akár 10 másodperc/év hibaérték alatt működnek, valamint képesek korrigálni a feszültségesés, hőmérsékletingadozás, mint helytelen működés okozta hibákat. A mozgáshoz szükséges energia biztosítása érdekében az IC folyamatos ellenőrzés alatt tartja, az akkumulátor töltöttségi szintjét. Az órában található integrált áramkör vezérli az ébresztő, a stopper és a visszaszámláló riasztás funkciót is.

Számlap
A számlap az, ami meghatározza egy óra karakterét. Az Eco-Drive technológiájú Citizen óráknál a számlap közvetlenül a szolárcella felett helyezkedik el, ennek következtében olyan anyagból kell készülnie, mely fény áteresztésére képes. A számlap fényáteresztő képessége annál jobb, minél sötétebb annak színe, hiszen annál kevésbé verődik vissza a fény. Citizen rengeteg kutatást végzett azért, hogy a világos színű számlapok is magas fényáteresztő képességgel bírjanak, illetve azok esztétikai értéke ne csökkenjen. Így sikerült eljutni a kerámia számlapok alkalmazásához. Egyes modellekben a szolárcella nem a szálap alatt, hanem a számlap körül helyezkedik el.

Kerámia számlap
A kerámia számlap legfontosabb jellemzője a jó fényáteresztő képesség. A törékenységének csökkentése érdekében, a kerámialap szélét fémgyűrűvel erősítik meg, hátlapjára egy speciális anyagot ragasztanak, mely egy esetleges törés esetén nem engedi darabjaira esni a számlapot. Az alkalmazott technológia megegyezik a díszes kerámia álarcok készítésével, ahol is a díszítéseket vékony rétegre viszik fel.


citizen9.jpg

Citizen Satellite 2014Borkutime Óraszaküzlet Köki TerminálBorkutime Óraszaküzlet WestendBorkutime Óraszaküzlet DunaplázaBorkutime Óraszaküzlet Pólus CenterBorkutime Óraszaküzlet Váci útBorkutime-Two Time Óraszaküzlet Pécs PlazaCitizen Eco_Drive